Saturday, December 25, 2010

Norwegian xmas food / Norjalaista jouluruokaa

First a disclaimer: I am not such a big fan of Finnish xmas food either, but this Norwegian stuff is too much for me all in all...

Ensin totean, etten niin hirveästi nauti suomalaisestakaan jouluruuasta, mutta tämä norjalainen kama on vielä kamalampaa...

First off, my boyfriend's family eats mølje, the meat variant. You start off by crumbling flatbrød into small pieces. Then you take broth with christmas spices and pour it over the flatbrød and let it soak. Then you put it on a plate and pour melted ribbefat (see ribbe below) on top of it and spice with salt and pepper and munch it down with aquavit. I eat rice porridge... In his family this is traditionally eaten as brunch on xmas eve.









Ensiksikin isännän perheessä syödään (liha) møljea. Ensin flatbrødiä murennellaan pieniksi palasiksi, jonka jälkeen sen päälle kaadetaan joulumaustettua lihalientä. Kun leipä on imenyt lihaliemen, tatinaa lätkäistään kauhallinen lautaselle ja päälle kaadetaan sulaa ribberasvaa (kts. ribbe edempää), maustetaan suolalla ja pippurilla ja syödään akvaviitin kera. Minä syön tässä vaiheessa riisipuuroa. Isännän perheessä møljeä syödään jouluaattona brunssina.

Next comes the actual xmas eve dinner, which includes meat. And meat. And a bit more meat. With fat on it. Ribbe is the sideslab of a pig, with a thick layer of fat crisp fried on top, with bones and all. In addition there are sausages and minced meat cakes and other meaty "goodies" like pinnekjøtt, which is lamb ribs, dried, (smoked), soaked and boiled, with sour cabbage on the side. Any green (or red) you see is just for decorations. There's no veggies here... On the second picture below you can see *my* xmas dinner, which was a small turkey roast... I ate one sausage to be nice though.





Seuraavaksi on sitten se varsinainen jouluaaton ruoka, joka sisältää lihaa, lihaa ja vähän vielä lihaa ja läskiä. Ribbe on siankylkeä, jossa on paksu rapeaksi paistettu läskikerros, luineenpäivineen. Ribben lisäksi on erilaisia makkaroita ja jauhelihakakkuja ja muita liha"herkkuja" kuten pinnekjøttiä, joka on lampaan kylkiluita kuivattuina, (savustettuina), liotettuina ja keitettyinä, hapankaalilla. Kaikki vihreä (tai punainen) on vain koristeena, pöydästä on turha etsiä kasviksia. Suomalaisen joulupöydän laatikoita ei ole ja lisäkkeenä on keitettyä perunaa ja sitä hapankaalia. Tuossa toisessa kuvassa alalaidassa näkyy minun oma jouluateriani, eli kalkkunapaisti. Tosin söin muodon vuoksi myös yhden makkaran...

4 comments:

  1. Nunt parka... Kyllä sun pitää ensi jouluna viedä miehesi suomalaiseen joulupöytää. Jos ei muuten niin kostoksi :P

    ReplyDelete
  2. Valitettavasti ei taida onnistua. Mammanpoika tahtoo äidin joulupöytään, multa ei kysytä.

    ReplyDelete
  3. Heh onneksi on muitakin jotka eivät pidä täkäläisestä joulukattauksesta ... yøk ;)

    ReplyDelete