Monday, October 11, 2010

Knitter-friends / Hei kanssaneulojat!

Please remember that it is almost always forbidden to use someone else's knitting pattern to knit stuff for sale. If you see a nice pattern online it does not mean that you can take it into your own use and sell items made based on that pattern. This is the case also with FREE PATTERNS. Some companies allow commercial use. Please read the copyright clauses.

Muistattehan, että muiden ohjeiden kaupallinen käyttö on lähes aina kiellettyä. Jos siis näet kivan ohjeen netissä se ei tarkoita sitä, että voit ottaa sen omaan käyttöösi ja myydä ohjeen pohjalta tehtyjä neuleita. Tämä koskee myös ILMAISIA OHJEITA. Jotkut firmat antavat luvan käyttää ohjeitaan kaupallisiin tarkoituksiin. Olkaatten hyvät ja lukekaa copyright-tiedot kunkin ohjeen osalta.

4 comments:

 1. Mä tein kanssa ihan oman postauksen aiheesta...

  Onnea muuten uudesta työstä! Hienoa!

  ReplyDelete
 2. Onko se näin Suomessa? Jenkeissähän se ei mene niin, vaan neuleohje nähdään reseptin tapaisena tuotoksena - itse reseptiä ei saa kopioida, mutta piirakan saa myydä. Mietin vaan että kuka voi muka tekijänoikeuttaa jonkun tietynlaisen neuletuotteen, joka voi syntyä monenlaisilla eri ohjeilla? Jo pelkkä kavennus voi olla eri - ylivetokavennus ja ssk-kavennus näyttävät lopullisessa työssä koko lailla samalta, mutta tehdään ihan eri tavalla, onko silloin kyseessä sama vai eri ohje?

  ReplyDelete
 3. Laika, nämä ovat tosiaan harmaata aluetta, mutta esim. Ullassa selkeästi ilmoitetaan, että ohjeiden kaupallinen käyttö on kielletty. Ullasta tämä liikkeelle lähtikin, kun on tullut vastaan muutama blogi, jonka tekijät iloisesti ilmoittavat myyvänsä nimenomaan Ullan ohjeilla tekemiään tuotteita. Samoin Knitty kieltää ohjeidensa kaupallisen käytön ilman lupaa. "you may not sell them or items made FROM Knitty patterns."

  ReplyDelete
 4. Joo, mutta Ullalla eikä Knittyllä ei ole oikeastaan lupaa tehdä lainvastaisia sopimuksia. Jos (kun) laissa sanotaan, että ohjeiden tekijä ei voi kieltää ohjeen mukaan tehtyjen tuotteiden myymistä, ei sillä Ullan tai Knittyn kiellolla ole lainvoimaa. (Tää selkis jo Adelheidin blogissa miten tää juttu menee, se menee siis niin, että tekijänoikeus koskee vain sitä ohjetta itseään, ei sen mukaan tehtyjä tuotteita.)

  ReplyDelete